ATLANTA 1996
Home ] ATHENS1896 ] STOKHOLM1912 ] BERLIN1936 ] ROME 1960 ] MOSCOW 1980 ] [ ATLANTA 1996 ] PARIS 1900 ] SENT LOUIS 1904 ] LONDON 1908 ] AMBERSA 1920 ] PARIS 1924 ] AMSTERDAM 1928 ] LOS ANGELES 1932 ] LONDON 1948 ] HELSINKI 1952 ] MELBURN 1956 ] TOKIO 1964 ] MEXICO 1968 ] MONAXO 1972 ] MONTREAL 1976 ] LOS ANGELES 1984 ] SEUL 1988 ] BARCELONA 1992 ] SIDNEI 2000 ]

 

 


Έλληνες Ολυμπιονίκες

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Λαγούς και πετραχήλια είχαν τάξει οι Αμερικανοί το 1990 στο Τόκιο, όταν η Coca-Cola είχε νικήσει την Αθήνα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα συνέπιπταν με τα 100 χρόνια από την αναβίωση του θεσμού ανατέθηκαν στην Ατλάντα, πρωτεύουσα της πολιτείας της Τζόρτζια και έδρα του CNN.

Οι “Γιάνκηδες” υποσχέθηκαν ότι οι Αγώνες θα ήταν οι σπουδαιότεροι από τεχνολογικής άποψης και οι πιο ασφαλείς. Τελικά επεκράτησε ένα απίστευτο κομφούζιο, τόσο στη ροή και ορθότητα των αποτελεσμάτων, όσο και στη διακίνηση αθλητών, παραγόντων και δημοσιογράφων.

Στις 26 Ιουλίου, όμως, καταρρίφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ο μύθος που έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί –κυρίως μέσω του Χόλιγουντ- για την αστυνόμευση και την ασφάλεια. 

Σ’ έναν από τους πιο πολυσύχναστους και καλύτερα φυλασσόμενους χώρους στο Ολυμπιακό Πάρκο, εξερράγη στη 1 τα μεσάνυχτα βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων, λίγα μόλις μέτρα μακριά από θεατές συναυλίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρόεδρος Κλίντον, μαζί φυσικά με τους πράκτορές του.

Απολογισμός: μια νεκρή γυναίκα, 111 τραυματίες, ενώ θύμα της βομβιστικής επίθεσης πρέπει να θεωρείται και ο οπερατέρ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT που υπέστη έμφραγμα. Δεν ήταν μόνο η έκρηξη της βόμβας, αλλά και πρωτοφανής ασυνεννοησία μεταξύ διοργανωτών, αστυνομίας, εθελοντών και του περιβόητου FBI. Τέσσερις μετά την τρομοκρατική επίθεση, η εφημερίδα “USA Today” δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ το υπεύθυνου του Ολυμπιακού Πάρκου και του αξιωματικού υπηρεσίας στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας της Ατλάντα.

Από την συνομιλία αποδεικνύεται ότι ο αξιωματικός δεν ήξερε που βρισκόταν το Ολυμπιακό Πάρκο! Λίγες μέρες αργότερα η τοποθέτηση της βόμβας χρεώνεται σε έναν αστυνομικό.

Ακόμα, διάφοροι εθελοντές, παππούδες, κολεγιόπαιδα, νοικοκυρές και μαθητούδια έκαναν τη ζωή δύσκολη σε θεατές, δημοσιογράφους ακόμα και Ολυμπιονίκες. Επιπροσθέτως οι μετακινήσεις στην πιο ασφαλή πόλη, όπως υποστήριξε ο Μπιλ Κλίντον, γινόταν με πούλμαν που οδηγούσαν άνθρωποι που προέρχονταν από άλλες πολιτείες της Αμερικής. Η βομβιστική επίθεση στο Ολυμπιακό Πάρκο δεν ήταν το πρώτο τραγικό περιστατικό που δημιούργησε αμφιβολίες για την ασφάλεια στις ΗΠΑ.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κατέπεσε, στα ανοιχτά του Λονγκ Άϊλαντ αεροπλάνο της TWA, το οποίο είχε φτάσει στην Νέα Υόρκη από την Αθήνα και θα επέστρεφε και πάλι στην Ελληνική πρωτεύουσα. Τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρίας υποστήριξαν ότι η βόμβα τοποθετήθηκε στην Αθήνα, για να πάρουν πίσω λίγες μέρες αργότερα τον ισχυρισμό τους αυτό.

Τα πορίσματα της αεροπορικής τραγωδίας ένα χρόνο μετά, έκαναν λόγο για μηχανική βλάβη, αλλά δεν έπεισαν κανέναν, καθώς υπήρχαν πολλές ασάφειες. Τα ΜΜΕ όλου του κόσμου υποστήριξαν τη θεωρεία της τρομοκρατικής ενέργειας και σ’ αυτήν την περίπτωση, ενώ ένα άλλο σενάριο μιλούσε για χτύπημα από αμερικανικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά λάθος.

Είναι παρατραβηγμένο λοιπόν, τέσσερα χρόνια μετά, οι Αμερικανοί να εκφράζουν αμφιβολίες για την ασφάλεια στην Αθήνα του 2004.